Als je veel tijd online doorbrengt, is het bijna onmogelijk om video´s van katten, beroemheden, muziek, hypes (Harlem Shake), etc., etc., te ontwijken. Video’s zijn een zeer effectieve manier van communiceren, het boeit mensen. Het is dus geen wonder dat bedrijven steeds meer proberen erachter te komen welke rol videomarketing binnen hun marketingmix kan spelen.

Waarom is het gebruik van video zo belangrijk, wat maakt goede videomarketing en hoe kun je video gebruiken om je klantbetrokkenheid te verhogen?

Waarom is videomarketing zo belangrijk?

 • Video helpt mensen te veranderen in betalende klanten. Sterker nog, klanten die video’s van producten of diensten bekijken hebben 85% meer kans om een aankoop te doen (Videomarketing artikel Social Times).
 • Video’s komen steeds meer naar boven binnen de zoektochten. YouTube meldde eerder dit jaar al dat ze maandelijks meer dan een miljard unieke bezoekers had!
 • Video’s worden veelal bekeken op mobiele apparaten. Van smart phones tot tables en desktops. Eigenlijk zijn we zelden ver van een scherm. Het is interessant op te merken dat 25% van de wereldwijde YouTube views uit mobiele apparaten komt. Dit aantal zal alleen nog maar toenemen zolang het gebruik van mobiel toeneemt, want daar zit nog groei in!
 • Het is eenvoudig om video’s te delen, 68% van de kijkers van een video, deelt ook de link (dit geldt vooral bij Social Media).
 • Video’s komen ook nog eens tegemoet aan verschillende leerstijlen. De combinatie van beeld en geluid kan sommige mensen helpen de informatie beter te herinneren dan slechts tekst.
 • Video’s zijn “snel”. Niet iedereen heeft de tijd om vele pagina’s te lezen wanneer ze op zoek zijn naar specifieke informatie. Een video die een paar minuten duurt, is een geheel ander verhaal.
 • Video’s kunnen bestaande informatie verbeteren. Stel je hebt een retail website waar je dameskleding verkoopt. Een video over het mixen en matchen van de laatste lijn kan de bestaande content, die al op je website staat, verbeteren.

 

Wat maakt een goed videomarketing video?

 • Testimonials van klanten bewijzen de klantbetrokkenheid. Op de meeste zakelijke websites worden schriftelijke getuigenissen van tevreden klanten getoond. Dat is nog steeds goed (en ook belangrijk). Een testimonial die nog beter overtuigd, is er eentje waar je iemand kunt zien en horen praten over een geweldig product en die fijne dienstverlening.
 • Instructies en productdemo’s. Mensen wenden zich vaak tot Google wanneer zij instructies nodig hebben over hoe iets te doen. Of het nu gaat om het vullen van de olie in hun auto, hoe je een taart bakt of hoe je de mooiste make-up kunt aanbrengen. Het bekijken van een video waar iemand laat zien hoe je deze dingen doet, is veel eenvoudiger dan stap-voor-stap instructies lezen.
  Denk na over de vragen die je klanten vragen, denk na hoe je deze vragen kunt beantwoorden en kijk hoe je dit kunt verwerken in een video.
 • Virtuele rondleidingen. Dit type video kan belangrijk zijn voor bedrijven die zich specialiseren in ‘ruimtes’. Denk architecten, bouwbedrijven, tuinarchitecten of hotels. Een video waarin mensen door een ruimte lopen, is zoveel beter dan een overzicht van foto’s of schetsen.
 • Time lapse video’s. Deze video’s kunnen wat meer werk kosten om samen te stellen, maar dit soort video’s is echt geweldig om iets visueel te tonen door de tijd heen. Zoals de renovatie van een keuken of een aangelegde achtertuin in zomer, herfst, winter en lente.
 • Achter-de-schermen. Mensen zijn vaak geïntrigeerd met achter-de-schermen kijken naar bedrijven. Dit soort video’s zijn een geweldige manier om je klanten eraan te herinneren dat er mensen achter je merk zitten: je zou een korte Q & A met werknemers kunnen uitvoeren zal ook hun betrokkenheid vergroten; pronken met de kantoorhond en of neem mensen mee op een rondleiding door je magazijn, spa, keuken, design studio ….
 • Introducties. Gebruik dit soort video’s als een manier om mensen te begroeten en ze in je bedrijf ‘uit te nodigen’. Het is een soort video die je waarschijnlijk op de homepage van je website plaatst.
 • Popcultuur referenties. Denk aan alle verschillende video’s die opdoken van de Harlem Shake of Gangnam Style. Veel van deze video’s kwamen uit kleine bedrijven waar de werknemers wilde participeren in het plezier. Het is een geweldige manier om je ‘menselijke’ kant te tonen en tegelijk met veel plezier deel te nemen aan zo’n trend.
 • Sprekers. Als iemand van je organisatie, of jijzelf, spreekt tijdens een event of een bijeenkomst, kijk dan of je deze presentatie op kunt nemen. Dit is een geweldige manier om vaker als spreker ingehuurd te worden.

Een opmerking over het maken van video’s voor je klantbetrokkenheid:

Het goede nieuws met betrekking videomarketing is dat je niet per se hoeft te investeren in een professionele video-dienst om een nuttige, bruikbare video voor je website en social media te krijgen. De apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals onze smartphones, maken redelijk fatsoenlijke video’s. De enige uitzondering geldt voor het maken van productdemo’s. Hiervoor is het wel zinvol om te investeren in een professionele opname, uiteraard afhankelijk van de complexiteit van het product dat je wilt demonstreren.

klantbetrokkenheid verhogen

Klantbetrokkenheid verhogen met behulp van video´s?

 • Post ze op je website. Plaats ze niet alleen op je homepage, post ze op alle pagina’s waar het een toegevoegde waarde biedt. Als je veel video’s maakt, is het zinvol om een hoofdpagina te maken waar je alle video’s terug kunt vinden. Tegelijk moet je de video’s dan wel door je hele site terug laten komen. Let op, video’s kunnen ook erg goed in de sidebar werken!
 • Gebruik ze op je blog. Hetzij als een eigen post of om bestaande content te verbeteren.
 • Uploaden naar YouTube. Maak een YouTube-channel en vergeet niet om elke video te optimaliseren met de juiste zoekwoorden.
 • Deel de video’s in je social media platformen. Video werkt vooral goed op Facebook, omdat mensen ze meteen kunnen spelen in hun newsfeed en ze eenvoudig met een klik kunnen delen. Bij LinkedIn kun je video’s toevoegen aan de diensten van je persoonlijke profiel, aan je bedrijfsprofiel en op de tabbladen van je producten.
 • Voeg ze toe aan je e-mail nieuwsbrieven. Video’s hebben een goede toegevoegde waarde voor je sidebar of kunnen de inhoud van je nieuwsbrief verbeteren.
 • Voeg een link toe aan je email handtekening. Voeg hier wel een ‘dwingende’ boodschap aan toe. Iets meer dan een simpele oproep als ‘bekijk deze video’.
 • Wees creatief in het delen van je videoboodschap. Alleen maar omdat je een video een keer hebt gepost, wil niet zeggen dat je het nooit meer kunt plaatsen. In de loop van de tijd krijg je nieuwe klanten, fans en volgers. Je kunt er niet van uitgaan dat ze alle video’s hebben gezien die je ooit hebt gemaakt. Het is geen probleem om je video te herhalen. Probeer op verschillende momenten van de dag te plannen of een functie te creëren, zoals ‘Een jaar geleden nog populair’, vervolgens deel je de video.
 • Denk ook aan andere mogelijkheden. Denk aan organisaties waar je bedrijf bij betrokken is, zoals de Rotary of andere netwerkorganisaties. Je zou in staat moeten zijn om een video op de profielen van de websites van deze organisaties te plaatsen.
 • Voeg je video’s toe aan je lokale Google+ profiel. Het toevoegen van je video’s is een andere manier om een meer robuust profiel aan te maken.

Denk je dat je video kunt gebruiken in je videomarketing? Hoe zie je het voor je? Heb je zelf al eens een video gemaakt of laten maken? Ik ben benieuwd naar je ervaringen met het verhogen van je klantbetrokkenheid, deel ze graag!